مطمئناً خیلی از شما تا به حال داستانهای تنتن را خواندهاید یا حداقل راجعبه آن شنیدهاید. اگر نه، جالب است بدانید این سری بیش از هشت دهه است که آدمهای زیادی را، از هر سن و سال، نژاد، زبان و… شیفتهی خودش کرده. سری ماجراهای تنتن و میلو، مجموعه کتابهای مصوری است که توسط ژرژ پراسپر رمی (مشهور به هرژه)، نویسنده و کاریکاتوریست بلژیکی، در قرن بیستم خلق شد. این کمیک اولینبار در سال 1929 بهصورت سفید و سیاه در یک روزنامهی بلژیکی با عنوان تنتن در سرزمین شوروی (شوراها) به چاپ رسید. بعدها پس از اینکه کار رونق گرفت و طرفداران بیشتری پیدا کرد، هرژه استودیوی شخصی خودش را در سال 1950 تأسیس کرد که در رنگآمیزی بهتر داستان تأثیر زیادی داشت.

حالا میرویم سراغ اصل کار! تنتن، خبرنگار جوان اروپایی زیرک و کنجکاوی است که بههمراه سگش، برفی (به فرانسوی: میلو)، همواره به دنبال ماجراجویی است. از دستگیرکردن قاچاقچیهای مواد مخدر و آدمرباها و قاتلها گرفته تا نجاتدادن دوستانش از میان کوههای هیمالیا و معبد اینکاها. خلاصه که حسابی سرش درد میکند برای اینجور کارها! این مجموعه بهطور کلی 24 جلد دارد که بیشتر جلدها در کشورها و مناطق مختلف جهان به تصویر کشیده شدهاند. آخرین جلد، تحت عنوان هنر الفبا، با مرگ هرژه ناتمام ماند و چندین سال بعد، همکاران او این جلد را به اتمام رساندند. ولی طبیعتاً اگر قرار بود هرکسی هرژه شود که هیچوقت شاهکاری به اسم ماجراهای تنتن و میلو خلق نمیشد! تا جلد 9، تنتن و میلو و تا حدی کارآگاههای خنگ و ناشی، تامسون و تامپسون (به فرانسوی: دوپون و دوپونت) و جنایتکار بزرگ، راستاپوپولوس، تنها شخصیتهای مهم داستان هستند. ولی در کتاب خرچنگ چنگال طلایی، سروکلهی ناخدا هادوک، همراه خوشقلب و پرسروصدا و صد البته دائمالخمر تنتن، پیدا میشود و نقش پررنگی را در روند داستان ایفا میکند. در جلد 11 و 12، تنتن و ناخدا به دنبال گنج به ارث گذاشته شده از جد ناخدا میگردند و در این بین با دانشمند روشنفکر و کمشنوا، پروفسور کلکولس (به فرانسوی: تورنسل)، آشنا میشوند که گاهی با اختراعات و کارهایش دردسر درست میکند و گاهی هم به کمک آنها میآید.
مضامین این سری از کمیک، غالباً بشردوستانه، ضدنژادپرستی، ضد نظام بردهداری و مشوق درستکاری، حقیابی و عدالتجویی است. با این حال، ممکن است از انتقادات زیادی که به هرژه بهخاطر مفاهیم نژادپرستانهای که در کتابهایش به کار برده (مثل به تصویرکشیدن سیاهپوستان کنگو در قالب انسانهای کوتاهقد و بیذکاوت) مطلع باشید. در این صورت میتوان گفت با توجه و نسبت به زمان خلق این اثر (استعمار کنگو توسط بلژیک، اشغال بلژیک توسط آلمان نازی و اوجگیری استعمارگری در اروپا) هرژه اشارات زیادی به استعمار زیادی به کار نبرده است اما به نظر من، هرژه تنتن را همیشه بهعنوان حامی سیاهپوستان، زردپوستان و مخالف بردهداری و تبعیض بین انسانها معرفی کرد؛ بهطوری که یکی از دوستان نزدیکش به نام چانگ، پسرکی چینی بود. البته ناگفته نماند که بعد از سیلی از انتقادات که بهخاطر مفاهیم نژادپرستانه به او وارد شد، اندکی تغییر در کتابها به وجود آورد و قسمتهایی را حذف کرد. ولی بهطور کلی هرژه در این مجموعه، در همهی صحنهها، تنتن و دوستانش را بهعنوان مبارزی تمامعيار برای برقراری حق و عدالت به تصوير كشيده است.
بهعنوان خاتمه، هرژه در جایی اشاره میکند که مجموعهی ماجراهای تنتن و میلو برای گسترهی سنی 7-70 سال تعبیه شده که ادعایی اغراقآمیز به نظر میآید ولی وقتی عمیقتر به آن نگاه میکنیم، این سری برای تمام گروههای سنی حرفی برای گفتن دارد! ترسیم صحنهی مبارزهی حق و باطل برای کودکان، ترسیم ماجراجوییهای هیجانانگیز و ارائهی اطلاعات عمومی زیاد در مورد کشورها و فرهنگهای مختلف برای نوجوانان، اشاره به سیاست و انتقادهای عمیق سیاسی برای بزرگسالان، نشاندهندهی این است که مجموعهی فوق میتواند انتخاب خوبی برای همگان باشد.
مجموعهی تنتن در ۲۴ جلد توسط نشر قدیانی به فارسی برگردانده و منتشر شده است.